Laiton norsunluunkauppa kukoistaa Aasiassa

Tiedote 5.3.2013 klo 12.00

Suomen ympäristökeskus SYKE ja WWF tiedottavat

 

Afrikannorsun syöksyhampaista
valmistettuja koriste-esineitä.
Kuva WWF.

Thaimaassa lomaileva turisti voi tietämättään tuoda kotiin kauniin, mutta tappavan matkamuiston, jonka hintana on saattanut olla uhanalaisen Afrikan norsun henki. Thaimaa on luvannut muuttaa norsunluukauppaa koskevaa lainsäädäntöään, mutta ennen lupausten toimeenpanoa maassa on sallittua myydä kotimaista norsunluuta.

Thaimaa on Kiinan lisäksi maailman suurin laittoman norsunluukaupan markkina-alue. Vaikka maassa on laitonta myydä afrikkalaista norsunluuta, kotimaisen norsunluun myyminen on toistaiseksi sallittua. Tämän seurauksena valtava määrä afrikkalaista norsunluuta saa väärennetyn alkuperämerkinnän ja sitä myydään thaimaalaisissa kaupoissa kotimaisena norsunluuna.

Varovaistenkin arvioiden mukaan viime vuonna salametsästettiin 25 000 norsua pelkästään niiden syöksyhampaiden takia. Tämä siitä huolimatta, että kansainvälinen norsunluukauppa kiellettiin jo vuonna 1989.

Älä tuo tuliaista, joka on tappanut

”Matkailijat eivät aina ymmärrä, että syöksyhammas, josta koriste-esine on valmistettu, saattaa olla peräisin salametsästetystä norsusta,” toteaa ylitarkastaja Harry Helmisaari Suomen ympäristökeskuksesta. SYKE on Suomessa kansainvälisen CITES-sopimuksen lupaviranomainen.

WWF kampanjoi maailmanlaajuisesti salametsästyksen ja villieläinten laittoman kaupan pysäyttämiseksi. Osana kampanjaa WWF laati vetoomuksen, jossa vaaditaan kaiken norsunluukaupan kieltämistä Thaimaassa. WWF:n ja kampanjayhteisö Avaazin sähköiseen vetoomukseen kertyi kaikkiaan 1,3 miljoonaa nimeä. Thaimaan pääministeri Yingluck Shinawatra ilmoittikin sunnuntaina CITES-kokouksen avajaispuheessaan, että Thaimaa alkaa valmistella norsunluukaupasta luopumista.

”Thaimaan norsunluun myyntikiellon toteutuminen vie aikansa, sillä se edellyttää muutoksia lainsäädäntöön ja sen tehokasta toimeenpanoa. Norsujen kohtaloa ajattelevan matkailijan on syytä jättää norsunluuesineet ostamatta: jos ei ole kysyntää, ei kohta ole tarjontaakaan", sanoo ohjelmapäällikkö Sami Tornikoski WWF Suomesta.

Matkailijan kannattaa olla varovainen myös muiden kuin norsunluusta valmistettujen matkamuistojen suhteen. Monien eläimistä valmistettujen tuotteiden, kuten krokotiilinnahan tai korallien tuonti on CITES-sopimuksen mukaan kiellettyä tai luvanvaraista.

”Ellet ostaessasi varmuudella tiedä, onko kyseessä luvanvarainen kasvi, eläin tai muu yksilö, on viisasta jättää osto tekemättä”, Harry Helmisaari kehottaa.

”Luvanvaraiselle lajille tai tuotteelle on hankittava lähtömaan CITES-viranomaisen myöntämät luvat, ennen kuin ne voi ottaa kotimaahan mukaan”, Helmisaari täydentää.

Lajien ja niistä tehtyjen esineiden tuonti- ja vientiehdot on tarkistettava etukäteen, sillä ne vaihtelevat maittain. Luvan tarpeen selvittäminen nopeutuu, kun matkailija selvittää lajin kaksiosaisen tieteellisen nimen ja sen, onko yksilö syntynyt ja kasvanut vankeudessa. Myyjän tulisi aina pystyä kertomaan, mistä lajista esineet on valmistettu ja onko laji luvanvarainen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tuoja on aina vastuussa tuomisistaan.

CITES-sopimus

CITES-sopimuksen tarkoituksena on suojella luonnonvaraisia kasveja ja eläimiä valvomalla niillä käytävää kauppaa. Sopimukseen on liitetty lajeja, joiden on todettu uhanalaistuneen tai jotka ovat vaarassa tulla uhanalaisiksi niillä käytävän kansainvälisen kaupan seurauksena. Kaikissa sopimuksen jäsenmaissa on CITES-lupaviranomainen, jolta saa tietoja luvanvaraisista lajeista sekä tuonti- ja vientiehdoista.

Lisätiedot

Ohjelmapäällikkö Sami Tornikoski, WWF Suomi, puh. 040 533 4399

Ylitarkastaja Harry Helmisaari, CITES-lupaviranomainen, Suomen ympäristökeskus,
puh. 040 7401 612, cites(at)ymparisto.fi

Kuvia voi tilata WWF:ltä, tiedottaja Antti Haavisto, puh. +358 40 180 9497

Lehdistökuvia

Kamerunissa salametsästetyiltä afrikannorsuilta ovat syöksyhampaat katkaistu. Ne salakuljetetaan Sudanin kautta Aasian mustanpörssin markkinoille. Kuva WWF.  


Kohderyhmä: