Tiedote 28.6.2017 klo 8.00
Kuva Mikko Kuussaari.
Uhanalaisia pikkuapolloja siirrettiin viime vuonna Somerolta Itä-Uudellemaalle Sipoonkorven kansallispuistoon. Nyt sipoolaisella laidunniityllä lentelee siirrettyjen perhosten jälkeläisiä. Kesäkuussa tehtyjen seurantojen perusteella kansallispuistossa elää noin 30 pikkuapollon kanta. Muutaman seuraavan vuoden aikana selviää, lähteekö pieni kanta kasvamaan ja onnistuuko pikkuapollo saamaan pysyvän jalansijan Sipooseen.
”Hyvissä olosuhteissa perhoskanta voi kasvaa nopeasti, mutta tänä kesänä kolea ja epävakainen sää on rajoittanut perhosten lentoa ja naaraiden mahdollisuuksia munimiseen. Myönteistä on kuitenkin se, että pikkuapollot ovat osanneet pysytellä parin hehtaarin kokoisella alueella, jossa niiden toukan ravintokasvi, pystykiurunkannus, on runsaimmillaan ja elinympäristö perhosen lisääntymiselle otollinen.” kertoo erikoistutkija Mikko Kuussaari Suomen ympäristökeskuksesta.
Myös Salon Rekijoelle viime vuonna tehty siirto näyttää alustavasti onnistuneen, sillä istutusniityllä on viimeisten kahden viikon aikana merkitty jo toistakymmentä pikkuapolloa.
Onnistuessaan uhanalaisten perhosten siirroilla voidaan parantaa niiden suotuisan suojelun tasoa. Esimerkiksi Porvooseen vuonna 2000 tehty pikkuapollon siirtoistutus sai aikaan elinvoimaisen perhoskannan, joka on säilynyt alueella jo 17 vuoden ajan. Porvoon pikkuapollokannan koko on vaihdellut noin sadan ja reilun tuhannen perhosen välillä lähinnä vuosittaisista sääolosuhteista johtuen. Tänä kesänä Porvoon perhoskannan koko on noin 200 pikkuapolloa.
Pikkuapollo tarvitsee avoimia niittyjä, joita tulee säännöllisesti kunnostaa. Kuva Mikko Kuussaari.
Rauhoitettua pikkuapolloa tavataan lähinnä Ahvenanmaalla ja lounaisen Suomen saaristo- ja rannikkoalueilla. Vain kaksi esiintymää on säilynyt sisämaassa: toinen Rekijoen yläjuoksulla Somerolla ja toinen Halikonjoen varrella Salossa. Ennen Sipoon istutusta pikkuapollolla oli Uudellamaalla vain Porvooseen palautettu kanta. Viimeiset 2000-luvun siirtoja edeltäneet havainnot pikkuapollosta Uudeltamaalta ovat 1940-luvulta. 1900-luvun alkupuolella pikkuapolloa esiintyi mm. Espoossa, Sipoossa ja Porvoossa.
Lisätietoja
Erikoistutkija Mikko Kuussaari, p. 040 5256 249, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Biodiversiteetti- ja viestintäasiantuntija Riku Lumiaro, p. 040 50 98654, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Kuvia tiedotusvälineiden käyttöön
Linkit