Tutki miten lähivesistösi voi - Vesireppu nyt myös venäjäksi

Uutinen 9.6.2020 klo 15.10

Kestävän vedenkäytön EDUWATER-kouluhankkeessa on nyt päivitetty Suomen ympäristökeskuksen kehittämää Vesireppua – uutuutena Vesireppuun on tuotettu venäjäkieliset ohjeet, joiden avulla koululaiset myös Venäjällä voivat tutkia omia paikallisvesistöjään.Kestävän vedenkäytön EDUWATER-kouluhankkeessa on nyt päivitetty Suomen ympäristökeskuksen kehittämää Vesireppua – uutuutena Vesireppuun on tuotettu venäjäkieliset ohjeet, joiden avulla koululaiset myös Venäjällä voivat tutkia omia paikallisvesistöjään.

Lähivesistön tutkiminen helposti ja monipuolisesti

Vesireppu sisältää välineet ja ohjeet, joiden avulla lähivesistön tutkiminen on helppoa ja hauskaa. Mitä näkösyvyys kertoo vesistön tilasta? Löytyykö vedestä sinilevää ja olisiko siellä turvallista uida? Entä miltä näyttää veden happitilanne? Vesirepun avulla voidaan tutkia seuraavia asioita:

  • lämpötilaa (vesilämpömittari),
  • näkösyvyyttä (Secchi-levy),
  • sinilevätilannetta,
  • sameutta (World Water Monitoring Challenge -purkki, tarra ja sameusasteikko),
  • happamuutta (testiputki, pH-tabletti, väriasteikko),
  • happipitoisuutta (testiputki, DO-tabletti, väriasteikko).

Vesirepun käyttö opetuksessa

Vesireppua on tarkoitus käyttää Petroskoissa ja Joensuun alueella lähiympäristön tutkimiseen osana EDUWATER-hankkeessa tuotettavia oppimiskokonaisuuksia. Kouluissa voi oppilaiden kanssa koota ”Oman lähiveden tarinan”, joka alkaa oppilaiden ennakkokäsitysten kartoittamisella esimerkiksi ajatuskartan avulla. Seuraavaksi tutustutaan yhdessä tutkimusvälineisiin ja matkataan näytteenottoon lähivesistön rantaan Vesirepun ohjeita ja välineitä hyödyntäen. Maastossa otetaan kuvia ja luokassa havainnot voidaan kirjata yhdessä ylös vaikkapa Järvi&MeriWiki-palveluun. Lisäksi keskustellaan veden laadun merkityksestä rehevöitymiseen.

Vaikka Vesireppu on kehitetty ensisijaisesti kouluille, se soveltuu mainiosti myös kaikille veden tilan seurannasta kiinnostuneille kansalaisille. Vesireppua voi käyttää vaikkapa oman mökkirannan veden tutkimiseen!

Mistä oma Vesireppu?

Vesirepun on kehittänyt Suomen ympäristökeskus SYKE ja sen arvo on noin 60 euroa. Jos Vesirepun käyttö kiinnostaa, sen voi koota helposti itse SYKEn ohjeilla. Laukun ohjeet ovat saatavissa myös suomen- ja ruotsinkielisinä.

Opastusta laukun välineiden käyttöön

YouTube-videot

Lisätietoja

 

Lisätietoa EDUWATER-hankkeesta verkkosivuilla


Kohderyhmä: