Väitös: Dynaamisten optimointimenetelmien hyödyntäminen energiatalouden tutkimuksessa

Uutinen 23.9.2024 klo 8.24
Väitös_Hannu Huuki
 

Sähköjärjestelmä on muutoksessa: uusiutuva ja vaihteleva energiatuotanto on lisääntynyt, sähkönkulutuksen optimointimahdollisuudet ovat yleistyneet ja energiatuotannon ympäristövaikutuksiin kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Väitöstutkimuksessa tarkastellaan, kuinka dynaamisia optimointimenetelmiä voidaan hyödyntää näiden ilmiöiden tutkimuksessa. Syken tutkija Hannu Huuki väittelee Oulun yliopistossa keskiviikkona 25.syyskuuta.

Tutkimus on kolmiosainen. Ensimmäinen tutkimus käsittelee sähkömarkkinoiden kysynnänhallintapalvelun dynaamista alustahinnoittelua. Tutkimus keskittyy siihen, miten asiakkaiden mieltymykset vaikuttavat palvelun hinnoitteluun. Tietyissä tapauksissa kysynnänhallintapalvelu on optimaalista lanseerata negatiivisella hinnalla, eli tukien ensimmäisiä asiakkaita rahallisesti, ja myöhemmin asiakaskunnan laajentuessa periä palvelusta maksua.

Toinen tutkimus analysoi, miten hintajoustavan kysynnän osuuden lisääntyminen vaikuttaa sähkömarkkinoiden hintoihin ja päästöihin. Simulointi tehtiin Pohjoismaisella sähkömarkkinalla. Tulokset osoittavat, että hintajoustavan kysynnän kasvu vähentää hintojen vaihtelua ja parantaa vaihtelevan uusiutuvan energiatuotannon arvoa järjestelmässä. Joustavuuden lisääminen tukee siten uusituvan energian arvoa hiilidioksidipäästöjen hinnoittelun rinnalla.

Kolmannessa tutkimuksessa keskitytään vesienhoitotoimien vaikutuksiin vesivoimalaitoksen tuotantopäätökseen ja -tuloihin. Erilaiset virtaamarajoitukset voivat parantaa vesistön ekologista tilaa, mutta samalla ne rajoittavat vesivoimalaitoksen kykyä reagoida sähköjärjestelmän muutoksiin. Tutkimuksessa osoitetaan, että joustavan kulutuksen kasvu, joka vähentää sähköjärjestelmän hintavaihtelua, pienentää vesivoimatuottajan virtaamarajoituksista aiheutuvaa tulonmenetystä.

Lisätietoa

Hannu Huuki, KTM, tutkija, Suomen ympäristökeskus Syke, hannu.huuki@syke.fi, puh +358 295 251 873

Hannu Huuki väittelee keskiviikkona 25.9.2024 kello 13.15 Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun yksikössä. Väitös on suomeksi.

Osoite: TA105 Arina-Sali, Erkki Koiso-Kanttilan katu 1 (X-ovi), 90570 Oulu

Väitöstä voi seurata myös etänä

Väitöskirja: Sequential decision problems – Applications in Energy Economics 


Kohderyhmä: