Ikäystävällinen ja kestävä kaupunki rakennetun ympäristön ja alueiden käytön näkökulmasta (IKKUNA)

Väestön ikääntyminen muuttaa kaupunkeja ja muita yhdyskuntia merkittävästi tulevina vuosikymmeninä. Yli 75-vuotiaiden määrä ja osuus väestöstä kasvaa suhteellisesti nopeimmin suurilla kaupunkiseuduilla. Ikääntyneen väestön osuuden kasvu heijastuu asumiseen, palveluihin, liikkumiseen ja ympäristön laatuun kohdistuviin vaatimuksiin. Ikääntymiseen ja kestävyyteen liittyvät haasteet ovat lähivuosikymmeninä kaupunkisuunnittelun suurimpia kysymyksiä. Mahdollisuudet ikäystävällisen ympäristön kehittämiseen vaihtelevat sen mukaan, millaisia alueiden ominaisuudet ovat ja kuinka ne sijoittuvat kaupunkirakenteeseen.

Hanke pohjautuu maailman terveysjärjestö WHO:n laatimaan kuvaukseen kaupunkien ikäystävällisyyden teemoista, joihin kuuluvat ympäristö ja julkiset rakennukset, liikenne, asuminen, osallistuminen, arvostus ja osallisuus, yhteiskunnallinen osallistuminen ja työelämä, tiedonvälitys sekä sosiaali- ja terveyspalvelut. Tässä hankkeessa käsitellään rakennetun ympäristön ja alueiden käytön näkökulmasta keskeisiä teemoja, jotka ovat ympäristö ja julkiset rakennukset, liikenne, asuminen ja osallistuminen rakennetun ympäristön suunnitteluun ja kehittämiseen. Lisäksi sosiaali- ja terveyspalvelujen osalta palvelujen saavutettavuus on yhdyskuntarakenteeseen liittyvä kysymys. Hankkeessa on mukana suomalaisia case-kaupunkeja, jotka kuuluvat WHO:n ikäystävällisten kaupunkien verkostoon (Age-friendly cities and communities).

Hankkeessa arvioidaan kaupunkien vahvuuksia ja haasteita ikäystävällisyyden kehittämisessä. Tuotettavan tietopohjan avulla tuetaan ikäystävällisyyden kehittämistä suomalaisissa kaupungeissa ja esitetään käytännöllisiä suosituksia.

Hankkeen tavoitteena on selvittää:

1. Miten ikäystävällisiä kaupunkiympäristöjä on kehitetty kansainvälisesti ja miten ikäystävällisyyttä on tarkasteltu suhteessa kestävyyteen.

2. Miten ympäristön ikäystävällisyyttä voidaan arvioida ja miten se toteutuu suomalaisissa kaupungeissa.

3. Millaisia haasteita ja mahdollisuuksia liittyy ikäystävällisyyden kehittämiseen.

4. Millaisilla tietotuotteilla, työkaluilla ja suosituksilla voidaan parhaiten tukea ikäystävällisten kaupunkien suunnittelua ja kehittämistä.

Lisätietoja: Erikoistutkija Antti Rehunen, Suomen ympäristökeskus, antti.rehunen@syke.fi, puh. 0295 251 550

Julkaistu 21.5.2024 klo 18.27, päivitetty 22.5.2024 klo 11.32

Kohderyhmä: