Sustainability transition through promoting recycling: Modeling circular plastic flows in Finland (STAR)

Taustaa

Muovin valmistus perustuu pitkälti raakaöljyn jalostamiseen ja muovijätteiden polttaminen materiaalihyödyntämisen sijaan lisää talousjärjestelmämme fossiiliriippuvuutta ja neitseellisten luonnonvarojen käyttöä. Lisäksi muoviroskilla ja niistä hitaan hajoamisen myötä syntyvällä mikromuovilla on monenlaisia haittavaikutuksia ekosysteemeissä. Muovin nykymuotoiselle käytölle tarvitaan kestävämpiä vaihtoehtoja. Kestävässä kiertotaloudessa muovijätteet hyödynnetään materiaalina ja muovi- tai muovia sisältävien tuotteiden tosiasiallinen kierrätettävyys ja materiaalihyödyntämisen varmistaminen valtavirtaistuvat Suomessa ja maailmanlaajuisesti. Murros kohti kestävää kiertotaloutta vaatii paitsi teknologisia ratkaisuja niin myös uudenlaisia arvoverkkoja, logistisia ratkaisuja ja investointeja muovijätteiden keräämiseen ja uusiomuoviraaka-aineen valmistukseen. Liiketoimintamahdollisuuksien tunnistaminen ja investoinnit muovien kiertotalouteen edellyttävät kattavaa ja riittävän tarkkaa kokonaiskuvaa erilaisten muovien virroista ja niiden soveltuvuudesta eri kierrätysteknologioihin Suomessa. STAR-hanke vastaa tähän tietotarpeeseen tuottamalla ainutlaatuisen määrälliset ja laadulliset ulottuvuudet käsittävän muovivirtamallin Suomelle.

Hankkeen tavoitteena on:

1) Luoda kokonaisvaltainen käsitys eri muovilajien virroista ja muovien kiertotaloudesta Suomessa alkaen muoviraaka-aineiden valmistuksesta niiden käyttöön, muovituotteiden valmistukseen ja käyttöön, muovijätteiden syntyyn, keräykseen ja käsittelyyn päätyen uusiomuoviraaka-aineiden valmistukseen.

2) Yhdistää määrälliset ja kierrätyskelpoisuuteen vaikuttavat tekijät eri muovilajien virroista Suomessa.

3) Pyrkiä tunnistamaan oleelliset hyödyntämättömät tai vajaasti hyödynnetyt muovijätevirrat ja erottamaan ne yritysten kierrätys- ja liiketoimintapotentiaalin kannalta merkityksettömistä muovijätevirroista.

4) Kattaa koko Suomen kansantalous ja olla päivitettävä mahdollistaen hyödyntämisen muovien kiertotalouden edistymisen arvioinnissa.

5) Pyrkiä tukemaan suomalaisen yrityskentän siirtymää kohti muovien kiertotaloutta ja tätä siirtymää edesauttavien investointien kohdentamista.

6) Olla metodologisesti toistettavissa muissa maissa.

Konsortio ja sidosryhmät

Hankekonsortioon kuuluvat Suomen ympäristökeskus Syke, Tampereen korkeakoulusäätiö sr TAU, Borealis Polymers Oy, FF-Future Oy, Forecon Oy, Mirka Oyj, Neste Oyj, Prysmian Group Finland Oy, Sauplast Oy, Sulapac Oy, Syklo Oy ja WasteWise Group Oy.

Lisäksi tehdään kansainvälistä yhteistyötä Wienin teknillisen yliopiston TU Wien ja Amsterdamin vapaan yliopiston VU Amsterdam kanssa.

Lisätietoja:

Jani Salminen, hankkeen vastuullinen johtaja, jani.salminen@syke.fi

Katariina Kukkasniemi, tutkija, katariina.kukkasniemi@syke.fi

Julkaistu 30.5.2024 klo 7.45, päivitetty 30.5.2024 klo 7.45

Kohderyhmä: